blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Budyń wytrawny zielony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Budyń wytrawny zielony

Składniki:

Budyń wytrawny zielony

 

Sposób przygotowania:

Budyń wytrawny zielony
Szpinak rozmrozić, włożyć na suchą patelnię, odparować wodę. Szynkę lub parówki (bez skórki) pokroić w drobną kostkę.Jajka wybić, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem lub trzępaczką na sztywną pianę. Żółtka połączyć z mlekiem jak w przepisie podstawowym. Ciągle ubijając dodać gorący szpinak, wędlinę i kukurydzę. Przyprawić do smaku solą. Dodać pianę, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do natłuszczonej formy. Zapiekać jak w przepisie podstawowym przez ok. 40 min. Budyń wyłożyć na półmisek. Bezpośrednio przed podaniem można polać gęstą śmietaną.