Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Budyniowec z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wielosmakowe ciasto, zaspokoi różne gusta. Do jabłek można dołożyć trochę rodzynek lub skórki pomarańczowej.

Budyniowec z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Budyniowec z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Budyniowec z jabłkami
Z podanych składników zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, a 1/4 schować do lodówki Z podanych składników ugotować budyń. Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Podlać niewielką ilością wody i rozgotować. Dodać cukier i cynamon i jeszcze pogotować. Ostudzić, a potem wymieszać z 2 łyżkami bułki tartej. Na warstwę ciasta rozłożyć uprażone jabłka, następnie budyń i przykryć ciastem schowanym w lodówce i upiec. 
Budyniowec z jabłkami
Ciasto zagnieśc w kulę, większą cześć należy przeznaczyć na dół ciasta, a mniejszą na górę
Budyniowec z jabłkami
Jabłka po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych pokroić na mniejsze kawałki