2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Budyniowiec z ananasem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ananasowe ciasto o puszystym budyniowym kremie.

Budyniowiec z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowiec z ananasem

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • 100 gr wiórek kokosowych białych
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Budyniowiec z ananasem
Biszkopt: jaja oddzielamy białka od żółtek,białka ubijamy mikserem na sztywną pianę dodajemy pod koniec ubijania cukier i miksujemy następnie wkładamy żółtka delikatnie mieszamy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia ,miksujemy i wlewamy gotowe ciasto do dużej formy 28/38 cm.Piec 30 min w temp 160* Krem: Połowę mleka gotujemy z cukrem ,do reszty wsypujemy budyń i mąkę mieszamy aby nie było grudek i wlewamy do reszty gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje.Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy na puch ,dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy krem. Wiórka : Łyżkę masła rozpuszczamy w emaliowanej misce dodajemy cukier puder wiórka kokosowe i prażymy na małym ogniu na rumiano cały czas mieszając (uważać aby nie spalić wiórek) Odstawić aby ostygły.Na upieczony biszkopt wylewamy sok z ananasów równomiernie na całej długości ciasta,układamy na cieście plastry ananasów na to kładziemy krem i posypujemy zrumienionymi wiórkami. wstawić do lodówki na godzinę aby krem stężał . .
Budyniowiec z ananasem
Na mleku gotujemy budyń do kremu waniliowego
Budyniowiec z ananasem
Następnie robimy biszkopt i pieczemy.....
Budyniowiec z ananasem
na upieczonym biszkopcie układamy ananasy
Budyniowiec z ananasem
rozkładamy gotowy krem i posypujemy wiórkami