Sposób przygotowania:
Budyniowiec z rabarbarem
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok. Budyń ugotować na mleku i lekko przestudzić.Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie dodać po jednym żółtku i ucierając dalej dosypać wymieszane obie mąki oraz proszek do pieczenia na koniec ciasto ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Formę (33cm na 22 cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć do niej 3/4 całego ciasta na cieście rozłożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar, budyń rozsmarować na ułożonym rabarbarze i na koniec na budyń wylać pozostałe ciasto i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni. Piec w temp. 175 st około 50 minut po upieczeniu dokładnie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
zbysiowa
Ewa
bietka