Bułeczki czosnkowe z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niesamowicie pachnące bułeczki

Bułeczki czosnkowe z nadzieniem

Składniki:

Bułeczki czosnkowe z nadzieniem

 

  • (na 12 bułeczek)
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 10 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 260 g ciepłego
  • 30 g masła, roztopionego
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane
  • Nadzienie:
  • 60 g miękkiego masła
  • 8 ząbków czosnku drobniutko posiekanych
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki czosnkowe z nadzieniem
Z drożdży, odrobiny mąki i cukru zrobić rozczyn.Mąke przesiać.Dodac resztę składników ciasta i wyrobić na gładkie ciasto.Przykryc ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę lub dłużej w zależności od temperatury otocznia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części i uformowac z nich bułeczki.Ułożyć na blaszce złączeniem w dół.Przykryc i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.Teraz możemy przygotować nadzienie.Wszystkie składniki rozcieramy łyżką.Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego.Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem,nacinamy do połowy lub na ukos i wyciskamy w nacięcia masę.Bułeczki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180'.