Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z cebulą i serem
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, wymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać 2/3 łyżeczki soli, rozczyn, 1 jajko, rozpuszczone, przestudzone masło i zagnieść ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz z cebuli i zwinąć ciasto jak roladkę, formując podłużne bułeczki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 15-20 minut.