Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z grzybami i mozzarelląCiasto:
W ciepłej wodzie z łyżeczką cukru rozpuścić drożdże , oprószyć mąką pszenną i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Mąki przesypujemy do miski, mieszamy z jajkiem ciepłym mlekiem solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn i oliwę , wyrabiamy gładkie ciasto.Przykrywamy ściereczką odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Pieczarki myjemy kroimy w kostkę, tak samo pora, w rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki z porem, dusimy aż płyn odparuje, doprawiamy solą i pieprzem.
odstawiamy do wystygnięcia.
Zimny farsz mieszamy z mozzarellą.
ETAP 3:
Ciasto dzielimy na 10-12 kawałków, nadziewamy farszem zawijamy i formujemy kule.
ETAP 4:
Układamy na stolnicy oprószonej mąką przykrywamy ściereczką .Zostawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 5:
Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka, posypujemy sezamem.Pieczemy 20 minut w temp 180*c.
Smacznego
Magdalena88
Marika-