SUPERPRZEPIS

Bułeczki drożdżowe z grzybami i mozzarellą

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Bułeczki drożdżowe z grzybami i mozzarellą

Pulchne drożdżowe ciasto, nadzienie z grzybów, pora i ciągnącej się mozzarelli -to połączenie magicznie przywołuje wspomnienie smaków zapamiętanych z babcinej kuchni, tylko że ona wtedy dawała zwykły żółty ser ja zastąpiłam go mozzarellą.
Pyszne....

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z grzybami i mozzarellą

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki semoliny
  • 2 jajka
  • 2 dag drożdży świeżych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z grzybami i mozzarellą

Ciasto:

Bułeczki drożdżowe z grzybami i mozzarellą
Ciasto drożdżowe robimy wg podanego przepisu

W ciepłej wodzie z łyżeczką cukru rozpuścić drożdże , oprószyć mąką pszenną i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Mąki przesypujemy do miski, mieszamy z jajkiem ciepłym mlekiem solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn i oliwę , wyrabiamy gładkie ciasto.Przykrywamy ściereczką odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie:

Bułeczki drożdżowe z grzybami i mozzarellą
Pieczarki dusimy z porem mieszamy z serem

Pieczarki myjemy kroimy w kostkę, tak samo pora, w rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki z porem, dusimy aż płyn odparuje, doprawiamy solą i pieprzem.
odstawiamy do wystygnięcia.
Zimny farsz mieszamy z mozzarellą.

ETAP 3:

Bułeczki drożdżowe z grzybami i mozzarellą
na ciasto nakładamy farsz zawijamy formujemy kule

Ciasto dzielimy na 10-12 kawałków, nadziewamy farszem zawijamy i formujemy kule.

ETAP 4:

Bułeczki drożdżowe z grzybami i mozzarellą
zawinięte bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia

Układamy na stolnicy oprószonej mąką przykrywamy ściereczką .Zostawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Bułeczki drożdżowe z grzybami i mozzarellą
tak wyglądają bułeczki przed pieczeniem

Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka, posypujemy sezamem.Pieczemy 20 minut w temp 180*c.
Smacznego