Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z otrębami
Mąkę przesiać do miski, dodać otręby, wymieszać, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, dodać szczyptę cukru oraz wlać połowę letniego mleka. Delikatnie wymieszać zagarniając troszkę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, dopóki drożdże nie wyrosną. Ja postawiłam miskę na kubeczku z ciepłą herbatą – wyrosły błyskawicznie.
Dodać cukier, miękkie masło, szczyptę soli i roztrzepane jajko. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, regulując jego konsystencję dolewanym mlekiem (wyrabiać przez kilka minut). Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Orzechy drobniutko posiekać, masło do posmarowania rozpuścić w rondelku (ma być rozpuszczone, ale nie ciepłe). Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem.
Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm. Całość posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem trzcinowym, posiekanymi orzechami i rodzynkami. Zwinąć dość luźny rulon, ułożyć go szwem do dołu i pokroić w plastry o szerokości 3 cm (węższe będą się na blasze przewracać). Każdy plaster przycisnąć od góry w poprzek trzonkiem drewnianej łyżki.
Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia w odległości około 4 cm. Odstawić do trzeciego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni, wstawić blachę i piec przez 12-15 minut.
Ciastka mają tak kuszący zapach, że ciężko doczekać do ich wystygnięcia.
Dodać cukier, miękkie masło, szczyptę soli i roztrzepane jajko. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, regulując jego konsystencję dolewanym mlekiem (wyrabiać przez kilka minut). Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Orzechy drobniutko posiekać, masło do posmarowania rozpuścić w rondelku (ma być rozpuszczone, ale nie ciepłe). Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem.
Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm. Całość posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem trzcinowym, posiekanymi orzechami i rodzynkami. Zwinąć dość luźny rulon, ułożyć go szwem do dołu i pokroić w plastry o szerokości 3 cm (węższe będą się na blasze przewracać). Każdy plaster przycisnąć od góry w poprzek trzonkiem drewnianej łyżki.
Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia w odległości około 4 cm. Odstawić do trzeciego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni, wstawić blachę i piec przez 12-15 minut.
Ciastka mają tak kuszący zapach, że ciężko doczekać do ich wystygnięcia.