Sposób przygotowania:
Bułeczki hamburgerowe
Mleko, wodę, masło i cukier wymieszać. Wsypać drożdże, ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Następni dodać jajko, mąkę i sól, dobrze zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do na około 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem.
Piec w 200ºC przez około 10-15 minut. Upieczone bułeczki wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego! (inpiracja/ źródło: z jednego z blogów)
Następni dodać jajko, mąkę i sól, dobrze zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do na około 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem.
Piec w 200ºC przez około 10-15 minut. Upieczone bułeczki wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego! (inpiracja/ źródło: z jednego z blogów)