Sposób przygotowania:
Moje bułki na hamburgery
Na początku w niewielkiej misce umieścić wodę, mleko, miękkie masło i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Później dodać jajko, połowę przygotowanej mąki i sól.Ze wszystkich składników zagnieść ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Wyrobione ciasto nie powinno się kleić. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Gdy minie godzina zdjąć ściereczkę z miski i formować 7-8 bułeczek, które po wyrobieniu spłaszczyć. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia tym razem na 45 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec przez 15 minut. Smacznego.