Bułeczki hamburgerowe;)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ja wielka fanka bułek ,nie mogłam sobie odmówić,żeby ich nie upiec.Dodatkowym plusem jest to,że szybciutko się je robi.

Bułeczki hamburgerowe;)

Składniki:

Bułeczki hamburgerowe;)

 

  • Ilośc: 8 dużych buleczek ( ja zrobiłam 10 mniejszych)

 

  • 3/4 szkl cieplej wody (dałam mleko,ponieważ nie dawałam mleka w proszku)
  • 1/3 szkl mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki ( mnie pełnoziarnista)

 

  • Do posmarowania bułek:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki hamburgerowe;)
1.Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem).
Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawic do wyrośnięcia na 45 minut.
2.Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
3.Wyrośniete bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Smacznego!