Sposób przygotowania:
Najlepsze kajzerki
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Obie mąki wymieszać i przesiać, dodać do nich sól, jajko i mleko, wymieszać na koniec dodać miękkie masło i zagnieść ciasto mi na tym etapie wyszło za luźne więc dosypałam 2 czubate łyżki mąki i wszystko wyrabiałam robotem bez brudzenia rąk :)Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu wyłożyć na podsypany mąką blat i podzielić na porcje z których utoczyć około 30 cm wałeczki, następnie zwinąć bułeczki ja robiłam to tak : z wałeczka zrobić pętelkę którą owinąć do środka zwisającą częścią wałeczka. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować dodatkowym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać czym tylko chcemy u mnie część była posypana makiem, a część mąką pełnoziarnistą. Bułki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia i piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 20 minut.
zbysiowa
iziona
są pyszne :) polecam :)