Sposób przygotowania:
Bułeczki krucho drożdżowe z jabłuszkiem
Do miski wlewamy letnie mleko mieszamy z drożdżami - dodajemy cukier ok 3 łyżki - mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnice przesiewamy mąkę dodajemy zimne masło i siekamy jak na ciasto kruche . Dodajemy odrobinę soli , całe jako i wlewamy mleko z drożdżami - szybko wyrabiamy ciasto. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę podsmażamy z cukrem i cynamonem - studzimy. Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąty jedną stronę nacinamy w paseczki. Z drugiej strony nakładamy jabłuszka zawijamy ciasto zaklejamy i nakładamy część z frędzlami. Układamy na blaszce i zostawiamy ok 10 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.