Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Bułeczki nadziewane mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki z mięsnym farszem, do barszczyku, na śniadanie, na kolację Do szkoły do pracy i na piknik!

Bułeczki nadziewane mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki nadziewane mięsem

 

  • części kurczaka w moim przypadku to 4 duże udka
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • warzywa gotowane z wywaru ( marchewka 2 szt, pietruszka 1 szt, kawałek selera)
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Bułeczki nadziewane mięsem
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy 2 jajka zaczyn drożdżowy, sól, rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy ciasto,Kiedy jest już gładkie i elastyczne zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy placuszek na którym następnie układamy farsz. Zalepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Odstawiamy do napuszenia na około 15 minut. Pieczemy do uzyskania brązowego koloru ( 25-30 minut) w temperaturze 200 stopni.
Bułeczki nadziewane mięsem
Zagniatamy ciasto z podanych skadników . Odstawiamy na półl godziny do wyroś
Bułeczki nadziewane mięsem
Dzielimy ciasto na 12 części. Z każdej formujemy okrągły placuszek, układamy farsz i zalepiamy tworząc zgrabne bułeczki.
Bułeczki nadziewane mięsem
Bułeczki układamy na blasze i zostawiamy na 15 minut do napuszenia.
Bułeczki nadziewane mięsem
Smarujemy bułki jajkiem i pieczemy w 200 stopniach do zbrązowienia.