Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Bułeczki papierówczanki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

jeśli z jagodami są jagodzianki to z papierówkami będą papierówczanki :)

Bułeczki papierówczanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki papierówczanki

 

 

  • NADZIENIE - ok. 700 g jabłek papierówek, mało dojrzałych
  • sok z jednej dużej cytryny
  • cukier do smaku, u mnie 3 łyżki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

 

  • KRUSZONKA - 60 g mąki tortowej
  • 40 g cukru drobnego
  • 80 g masła zimnego

 

  • do posmarowania - 1 żółtko + 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki papierówczanki
Drożdże rozmieszałam z mlekiem i cukrem, odstawiłam na kilka minut żeby się spieniły. Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i skórkę z cytryny. Wlałam drożdżowe mleko, roztrzepane jajko z żółtkami i wymieszałam lekko. Dolałam też lekko ciepłe masło i zagniotłam miękkie ciasto. Wyrabiałam je kilka minut aż odchodziło od ścianek miski i dłoni. Uformowałam z niego kulę, przykryłam ściereczką i zostawiłam na godzinę żeby wyrosło. Składniki kruszonki wsypałam do miseczki i roztarłam dokładnie palcami, odstawiłam do lodówki żeby się schłodziła. Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę. Przełożyłam do garnka, dodałam cukier i sok z cytryny - smażyłam mieszając aż jabłka zaczęły się rozpadać, ostudziłam. Do zimnych jabłek dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na lekko omączony blat, lekko zagniotłam i podzieliłam na 16 część z każdej formują kulkę. Następnie każdą kulkę rozpłaszczyłam i lekko rozciągałam rękami żeby była wielkości dłoni. Na środek nakładałam po dużej łyżce jabłek i bardzo dokładnie zlepiałam brzegi zbierając je do środka - podobnie jak w przypadku robienia pączków. Ponieważ nadzienie jest lekko płynne trzeba zlepić ciasto bardzo dokładnie. Uformowane bułeczki układałam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiłam na 15 minut żeby się napuszyły. Bułeczki posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i obficie posypałam kruszonką. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C aż ładnie się zrumieniły - ok. 20 minut.
Bułeczki papierówczanki
mąkę przesiałam i starłam skórkę z cytryny - drożdże rozmieszałam w lekko ciepłym mleku
Bułeczki papierówczanki
wyrobiłam miękkie ciasto i zostawiłam je w przykrytej misce żeby ładnie wyrosło
Bułeczki papierówczanki
z podanych składników przygotowałam kruszonkę i odstawiłam ją do lodówki żeby się schłodziła
Bułeczki papierówczanki
podduszone jabłka nakładałam na placuszki z ciasta rozciągnięte w dłoniach i dokładnie zlepiałam formując bułęczki