jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bułeczki śliwką nadziane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Sezon śliwkowy staram się wykorzystać w 100%. Oczywiście na pierwszym miejscu są ciasta z ich udziałem:). Później przyjdzie pora na obowiązkowe knedle i przetwory.

Bułeczki śliwką nadziane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki śliwką nadziane

CIASTO:

NADZIENIE:

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Bułeczki śliwką nadziane

ETAP 1

Bułeczki śliwką nadziane
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn posiadał konsystencję śmietany. Tak przygotowany pozostawimy do podrośnięcia.
Masło topimy i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem.
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól oraz ubite jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Ciasto zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i garnka. Ponownie odstawiamy go do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Między czasie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.

ETAP 2

Bułeczki śliwką nadziane
na przygotowane porcje ciasta wykładamy nadziane śliwki

Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Delikatnie wałkujemy na grubość około1,5 cm i dzielimy na kwadraty (około 18 części). Wszystko zależy od tego jakiej wielkości mamy śliwki. Im mniejsze tym więcej bułek wychodzi.
Na środek każdego kwadratu nakładamy śliwkę z czekoladą.

ETAP 3

Bułeczki śliwką nadziane
Uformowane bułeczki wykładamy na blaszkę

Zawijamy brzegi ku górze i zlepiamy je w jednym punkcie formując bułeczki. Gotowe układamy na blaszkę (miejscem lepienia do dołu).

ETAP 4

Bułeczki śliwką nadziane
Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką

Bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.

ETAP 5

Bułeczki śliwką nadziane
Po usunięciu pestki śliwki wypełniamy czekoladą

NADZIENIE:Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy i wyjmujemy z nich pestkę. W miejsce pestki wkładamy całą lub połowę kostki czekolady (zależy jak duża jest śliwka).
Śliwki, nadziane czekoladą stanowić będą nadzienie bułeczek

ETAP 6

Bułeczki śliwką nadziane
W dłoniach wykonujemy kruszonkę

KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach rozkruszamy je. Kruszonką posypujemy uformowane i posmarowane jajkiem bułeczki.