Sposób przygotowania:
Bułeczki śliwką nadzianeETAP 1
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn posiadał konsystencję śmietany. Tak przygotowany pozostawimy do podrośnięcia.
Masło topimy i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem.
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól oraz ubite jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Ciasto zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i garnka. Ponownie odstawiamy go do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Między czasie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
ETAP 2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Delikatnie wałkujemy na grubość około1,5 cm i dzielimy na kwadraty (około 18 części). Wszystko zależy od tego jakiej wielkości mamy śliwki. Im mniejsze tym więcej bułek wychodzi.
Na środek każdego kwadratu nakładamy śliwkę z czekoladą.
ETAP 3
Zawijamy brzegi ku górze i zlepiamy je w jednym punkcie formując bułeczki. Gotowe układamy na blaszkę (miejscem lepienia do dołu).
ETAP 4
Bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
ETAP 5
NADZIENIE:Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy i wyjmujemy z nich pestkę. W miejsce pestki wkładamy całą lub połowę kostki czekolady (zależy jak duża jest śliwka).
Śliwki, nadziane czekoladą stanowić będą nadzienie bułeczek
ETAP 6
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach rozkruszamy je. Kruszonką posypujemy uformowane i posmarowane jajkiem bułeczki.