Sposób przygotowania:
Bułeczki śmieciuszki, bardzo proste
Drożdże, oba rodzaje, wymieszałam w kubeczku razem z cukrem, 1 łyżeczką mąki pszennej i połową mleka, odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować. W misce wymieszałam wszystkie mąki razem z sypkimi dodatkami. Gdy drożdże się spieniły wlałam je do suchej mieszanki. Wbiłam jajko, wlałam olej i resztę mleka oraz wodę. Zagniotłam ciasto. Nie trzeba go wyrabiać - wystarczy zagnieść, uformować kulę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość zagniotłam je ponownie i podzieliłam na 8 części. Z każdej uformowałam okrągłą bułeczkę. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyłam dłonią i ostrym nożem nacięłam wierzch. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejną godzinę żeby bułki wyrosły. Bułeczki posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C grzanie góra/dół. Studziłam na kratce.
marietta
grzegorzcook