senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Bułeczki śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne bułeczki w sam raz na śniadanie - mogą być same lub z dżemem czy innym ulubionym dodatkiem.

Bułeczki śniadaniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki śniadaniowe

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki śniadaniowe
Mleko podgrzać - powinno być letnie. Dodać do niego drożdże i wymieszać. Do osobnej misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i cukier. Wymieszać. Dodać mleko z drożdżami i wymieszać. Ciasto wyrabiać rękami. Gdy składniki ładnie się połączą dodać miękkie masło i wyrabiać dalej. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione (powinno przestać się kleić) odstawić w ciepłe miejsce i przykryć wilgotną ściereczką. Ważne żeby miejsce nie było zbyt ciepłe, bo ciasto będzie się kruszyć po upieczeniu, a gdy będzie za zimne to ciasto nie będzie chciało urosnąć. Gdy urośnie podzielić na pół, każdą z połówek ponownie na pół i każdą z nich jeszcze raz na pół. Każdą z nich rozwałkować i zwinąć w rulon. Zawinięte położyć na blasze na około 40 minut aż podwoją swoją objętość. Ponacinać wzdłuż. Gdy urosną posmarować rozmąconym jajkiem. Można posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 10-15 minut, aż się zarumienią.
Bułeczki śniadaniowe
Podzielone kawałki ciasta czekają na rozwałkowanie.
Bułeczki śniadaniowe
Zawinięte ruloniki wyrastają i już niedługo trafią do piekarnika.
Bułeczki śniadaniowe