Sposób przygotowania:
Bułeczki śniadaniowe
Mleko podgrzać - powinno być letnie. Dodać do niego drożdże i wymieszać. Do osobnej misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i cukier. Wymieszać. Dodać mleko z drożdżami i wymieszać. Ciasto wyrabiać rękami. Gdy składniki ładnie się połączą dodać miękkie masło i wyrabiać dalej. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione (powinno przestać się kleić) odstawić w ciepłe miejsce i przykryć wilgotną ściereczką. Ważne żeby miejsce nie było zbyt ciepłe, bo ciasto będzie się kruszyć po upieczeniu, a gdy będzie za zimne to ciasto nie będzie chciało urosnąć. Gdy urośnie podzielić na pół, każdą z połówek ponownie na pół i każdą z nich jeszcze raz na pół. Każdą z nich rozwałkować i zwinąć w rulon. Zawinięte położyć na blasze na około 40 minut aż podwoją swoją objętość. Ponacinać wzdłuż. Gdy urosną posmarować rozmąconym jajkiem. Można posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 10-15 minut, aż się zarumienią.