lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bułeczki weneckie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bułki na drożdżach są najsmaczniejsze, robiłam różne ale te wyszły wyjątkowo smaczne . Dodatki na bułki można dać różne ja wybrałam mak .

Bułeczki weneckie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki weneckie

 

  • 100g tłustego mleka
  • 25g świeżych drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g
  • 100g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko-roztrzepać z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek
  • mak mielony do posypania bułek.

Sposób przygotowania:

Bułeczki weneckie
Rozpuściłam margarynę i ostudzoną dodałam do składników Podgrzałam mleko , a by było letnie i dodałam drożdże , mieszałam do rozpuszczenia. Dodałam do pozostałych składników . Wsypałam mąkę, mikserem wyrobiłam ciasto. Zostawiłam je w tej misie co wyrabiałam na dwie godziny. Przygotowałam blaszkę położyłam papier do pieczenia. Po 2 godzinach wyrobiłam ciasto znowu i uformowałam 15 bułeczek. Położyłam na papierze i zostawiłam znowu na dwie godziny do wyrośnięcia Po 2 godzinach posmarowałam bułeczki rozbełtanym jajem z mlekiem , posypałam mielonym makiem. Wstawiłam bułeczki do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Zmniejszyłam potem do 170 stopni . ( Piekarnik mi przypala) Piekłam 15 minut w 170 stopniachPrzepis pochodzi z bloga koleżanki nie mogłam się oprzeć nim http://marynawkuchni.wordpress.com/2014/07/10/bulki-weneckie/
Bułeczki weneckie
Zostawiłam ciasto w tej misie co wyrabiałam na dwie godziny.
Bułeczki weneckie
Po 2 godzinach wyrobiłam ciasto znowu i uformowałam 15 bułeczek. Położyłam na papierze i zostawiłam znowu na dwie godziny do wyrośnięcia
Bułeczki weneckie
Po 2 godzinach posmarowałam bułeczki rozbełtanym jajem z mlekiem , posypałam mielonym makiem. Wstawiłam bułeczki do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Zmniejszyłam potem do 170 stopni . ( Piekarnik mi przypala) Piekłam 15 minut w 170 stopniach