Sposób przygotowania:
Bułeczki z budyniem i śliwką .
1 . zrób zaczyn z rozdrobnionych drożdży , łyżeczki cukru , 2 łyżek mąki i małej ilości letniego mleka . pozostaw do wyrosnięcia . 2 . Do miski przesiej resztę mąki . Dodaj cukier , cukier waniliowy , skórkę z cytryny , jajka , zaczyn i roztopione masło . posól i zagnieć ciasto z pozostałym mlekiem . Odstaw w ciepłe miejsce . 3 . ugotuj budyń . Każdą śliwkę przekrój , wyjmij pestki . 4 . Wyrosnięte ciasto rozwałkuj na prostokatny płat i posmaruj roztopionym masłem . Zwiń w rulon i pokrój na 20 kawałków . 5 . Ślimaczki rozłóż na blasze . W każdym , na środku , zrób dołek . Napełnij go budyniem i połową śliwki . brzegi bułeczekposmaruj rozbitym jajkiem . piecz w temperaturze 280 stopni C , okolo 25 minut .