miszelka golonka

miszelka golonka

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Bułeczki z cynamonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Maślane, skręcone bułeczki z cynamonem.

Bułeczki z cynamonem

Składniki:

Bułeczki z cynamonem

 

 

  • do posypania:
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru

 

  • rozkłócone jajko do posmarowania
  • cukier kryształ do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z cynamonem
Cukier połączyć z drożdżami i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut, aż zacznie robić się piana na wierzchu. Do rozczynu dodać mąki, sól i jaja. Wyrobić ciasto. Masło roztopić i powoli wlewać do ciasta cały czas wyrabiając. Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Rozwałkować na grubość 5 mm. Posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon i odcinać kawałki o szerokości 5 cm. Tak pokrojone bułeczki ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem i posypać cukrem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Piec w 170 stopniach przez 30 minut.