Sposób przygotowania:
Bułeczki z cynamonem
Cukier połączyć z drożdżami i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut, aż zacznie robić się piana na wierzchu. Do rozczynu dodać mąki, sól i jaja. Wyrobić ciasto. Masło roztopić i powoli wlewać do ciasta cały czas wyrabiając. Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Rozwałkować na grubość 5 mm. Posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon i odcinać kawałki o szerokości 5 cm. Tak pokrojone bułeczki ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem i posypać cukrem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Piec w 170 stopniach przez 30 minut.
zbysiowa