Sposób przygotowania:
Bułki z przyprawą do chleba włoskiego
Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać żółtko, cukier i 4 łyżki ciepłego mleka lub wody, dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, przyprawę do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami, sól, dodać oliwę i wlać rozczyn. Następnie powoli wlewać pozostałe mleko i wodę, dokładnie wyrobić, ręką lub mikserem. Przykryć i odłożyć na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na 7-8 kawałków. Z każdego kawałka utoczyć wałek i zaplatać bułeczki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować białkiem i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 15-20 minut.
marietta