cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny sposób na domowe pieczywo z jesienną nutą czosnku. Małe bułeczki z czosnkiem i pietruszką idealne na śniadanie, małą przekąskę czy kolację.

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką

 

  • BUŁECZKI:
  • 10g drożdży świeżych
  • 3 szklanki mąki (ok. 480g)
  • 40g roztopionego masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • CZOSNKOWE NADZIENIE:
  • 70g roztopionego masła
  • 8 ząbków czosnku
  • łyżka drobno pokrojonej świeżej pietruszki
  • Dodatkowo : jedno małe, roztrzepane jajko z łyżką mleka

Sposób przygotowania:

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
Z mąki, odrobiny ciepłego (ale nie gorącego) mleka,cukru i drożdży zrobić rozczyn. Odczekać ok. 15 min. Następnie dodać resztę mleka, roztopione masło i sól. Ciasto wyrobić na gładką kulę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2h. Po upływie czasu wyciągnąć ciasto i podzielić je na ok 12 małych, okrągłych bułeczek. Uformowane bułki odstawić na ok 30min. Przygotować czosnkowe nadzienie: do roztopionego masła dodać pokrojony drobno czosnek i pietruszkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, następnie naciąć wzdłuż i włożyć w to miejsce nadzienie. Piec ok. 15 min w temp. 180 C.
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
Etap 1 - z drożdży, mąki, cukru zrobić rozczyn
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
Etap 2 - uformować ciasto na gładką kulę
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
Etap 3 - z powstałego ciasta uformować bułeczki i wsadzić nadzienie
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
Etap 4 - piec ok 15. min w temp. 180 C