Sposób przygotowania:
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
Z mąki, odrobiny ciepłego (ale nie gorącego) mleka,cukru i drożdży zrobić rozczyn. Odczekać ok. 15 min. Następnie dodać resztę mleka, roztopione masło i sól. Ciasto wyrobić na gładką kulę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2h. Po upływie czasu wyciągnąć ciasto i podzielić je na ok 12 małych, okrągłych bułeczek. Uformowane bułki odstawić na ok 30min. Przygotować czosnkowe nadzienie: do roztopionego masła dodać pokrojony drobno czosnek i pietruszkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, następnie naciąć wzdłuż i włożyć w to miejsce nadzienie. Piec ok. 15 min w temp. 180 C.
OktawiaG
misia5
zbysiowa