Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z czosnkiem i pietruszką
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier, masło, dodajemy drożdże oraz sól, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy w mikserze zaopatrzonym w hak do ciasta drożdżowego około 7 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu, odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę, można wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 30 st.C. Po wyrośnięciu, wyjmujemy ciasto z miski i wałkujemy na grubość około 0,5 cm, delikatnie podsypując mąką. Staramy się uzyskać kształt prostokąta. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła, dokładanie mieszamy i roztapiamy. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem (odkładamy 2 łyżki) i posypujemy posiekaną drobno pietruszką. Zwijamy w rulon i kroimy na 12 części. Ślimaczki przenosimy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo bułeczki urosną... Odstawiamy blaszkę w ciepłe miejsce do momentu, aż bułeczki podwoją swoją objętość. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 15 minut, po wyjęciu z piekarnika smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem.