Sposób przygotowania:
Puszyste bułeczki z czosnkiem
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru i 1 szkl mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie do miski wsypać pozostałą mąkę, wbić 2 jajka, dodać sól, olej, wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę. Szklanką odcinać po kawałku ciasta, rękami formować bułeczki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Gdy bułki podrosną naciąć nożem. W nacięcia nałożyć przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszany z suszonymi pomidorami z kolendrą. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut w temp 175-180 stopni.
marietta