Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Bułeczki z figami w ziarnach sezamu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świeże bułeczki z figami to pyszne śniadanie

Bułeczki z figami w ziarnach sezamu

Składniki:

Bułeczki z figami w ziarnach sezamu

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z figami w ziarnach sezamu
Figi pokroić na kawałki, zagotować w 1,5 szklance wody. Odlać pół szklanki, przestudzić i wymieszać z drożdżami, przykryć i pozostawić na 10 minut. Obie mąki wymieszać, przesiać do miski, dodać sól, rozczyn z drożdżami i pozostałą wodę z figami, dokładnie ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić na około 12 kawałków. Z ciasta formować owalne bułeczki, układać na przygotowanej blaszce, zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp 190-200 stopni i piec około 20 minut.