Sposób przygotowania:
Bułeczki z kaszą gryczaną i kminkiem
Ciepłą wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami cukrem i łyżką mąki pszennej przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut aby rozczyn zaczął pracować. Kaszę dusić na maśle około 15 minut,pod przykryciem w trakcie dodać posiekaną cebulę,lekko osolić-gdyby zaczęła przywierać do dna garnka dodać więcej masła.Wystudzić W dużej misce mieszamy obydwa rodzaje mąk z solą oraz 100 ml ciepłej wody,dodać podduszoną kaszę oraz zaczyn i wszytko dokładnie wyrobić.Formować nieduże okrągłe bułeczki,przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego do 200*c piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec jeszcze około 15-20 minut.