2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Bułeczki z kaszą gryczaną i kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pieczenie chlebów i bułek nie jest trudne więc zachęcam do wyrobu domowego pieczywa zresztą kto nie lubi chrupiącej piętki chleba czy bułeczki?

Bułeczki z kaszą gryczaną i kminkiem

Składniki:

Bułeczki z kaszą gryczaną i kminkiem

 

  • 35 dag mąki typ 550
  • 15 dag mąki pełnoziarnistej
  • 50 g kaszy gryczanej prażonej
  • 200 ml cieplej wody+100 ml
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • jajko do posmarowania
  • kminek do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z kaszą gryczaną i kminkiem
Ciepłą wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami cukrem i łyżką mąki pszennej przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut aby rozczyn zaczął pracować. Kaszę dusić na maśle około 15 minut,pod przykryciem w trakcie dodać posiekaną cebulę,lekko osolić-gdyby zaczęła przywierać do dna garnka dodać więcej masła.Wystudzić W dużej misce mieszamy obydwa rodzaje mąk z solą oraz 100 ml ciepłej wody,dodać podduszoną kaszę oraz zaczyn i wszytko dokładnie wyrobić.Formować nieduże okrągłe bułeczki,przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego do 200*c piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec jeszcze około 15-20 minut.