Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne bułeczki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną
Zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego. Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Dosypujemy łyżeczkę mąki i po wymieszaniu odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę do miski. Do mąki wbijamy jajko, dodajemy sól i wlewamy drożdże. Wyrabiamy ciasto i stopniowo dolewamy olej. Jak ciasto będzie już odchodzić od rąk, to formujemy z niego kulę i po przykryciu ściereczką odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Jak już cebula się zeszkli to na patelnię dorzucamy ugotowaną kaszę. Całość smażymy 3 minuty, dodajemy ser (pokruszony wcześniej) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałujemy na placek grubości 0,5 cm. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na każde koło nakładamy trochę farszy, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi (jak pierogi). Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.
Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną
Robienie farszu zaczynamy od podsmażenia cebuli z boczkiem
Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną
Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wycinamy z niego koła
Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną
Uformowane bułeczki w kształcie pierogów