renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Bułeczki z orzechami i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bułeczki w kształcie ślimaczków z nietypowym nadzieniem ( połączenie orzechów włoskich i kawałków brzoskwiń).

Bułeczki z orzechami i brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z orzechami i brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z orzechami i brzoskwiniami
Do wysokiego naczynia wsypać obie maki, drożdże, sól i cukier , wymieszać, następnie dodać jajko ( można roztrzepać) i ciepłe roztopione masło. Zarobić ciasto, oprószyć lekko mąka i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę lekko wyrobić i rozwałkować prostokąt. Przygotować nadzienie z orzechów. Zmielone orzechy wymieszać z cukrem i zalać gorącym mlekiem, wymieszać. Po chwili dodać jajko, wymieszać i rozłożyć nadzienie na rozwałkowanym cieście, posypać siekanymi brzoskwiniami. Zrolować i pociąć na plastry. Układać je na blaszce do pieczenia wyłożonej folią lub papierem do pieczenia, pozostawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Piec w 190 stopniach przez ok. 30 minut. po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Bułeczki z orzechami i brzoskwiniami
Składniki suche i mokre ciasta wymieszać i zarobić.
Bułeczki z orzechami i brzoskwiniami
Przygotować nadzienie orzechowe - wymieszać orzechy z cukrem i mlekiem, a potem z jajkiem.
Bułeczki z orzechami i brzoskwiniami
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt grubości ok 0,5 cm.
Bułeczki z orzechami i brzoskwiniami
Na ciasto nałożyć nadzienie orzechowe i posypać brzoskwiniami, zrolować.