goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bułeczki z otrębami pszennymi i czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepsze świeże i najlepsze bo domowe

Bułeczki z otrębami pszennymi i czarnuszką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki z otrębami pszennymi i czarnuszką

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z otrębami pszennymi i czarnuszką
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki - zaczynając od składników mokrych i wyrabiamy drożdżowe ciasto. Można także przygotować zaczyn z drożdży i cukru. Zaczyn łączymy z mąką oraz pozostałymi składnikami. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 12 części i formujemy z niego bułeczki. Odstawiamy na kolejne 30 minut, przykrywamy lnianą ściereczką. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Bułeczki pieczemy w piekarniku przez około 25 minut w 180 stopniach.
Bułeczki z otrębami pszennymi i czarnuszką
Zaczyn łączymy z mąką oraz pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto.
Bułeczki z otrębami pszennymi i czarnuszką
Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy z niego bułeczki.
Bułeczki z otrębami pszennymi i czarnuszką
Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy czarnuszką.