Sposób przygotowania:
Bułeczki z pieprzem cytrynowym
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz 1/4 szklanki serwatki. Odstawić na kwadrans, a potem dodać żółtka oddzielone od białek, niecałą szklankę mleka lub śmietanki, dużą szczyptę pieprzu cytrynowego, olej lniany, dwie łyżeczki soli morskiej oraz przesianą mąkę. Wyrabiać rękoma składniki w dzieży lub misce i odstawić pod przykryciem ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy upłynie przeszło godzina, to ciasto podzielić na dwanaście średnich kawałków i uformować z nich okrągłe lub nawet podłużne bułki i ponownie pozwolić im urosnąć pod przykryciem na stolnicy na 15-20 min. Nieco wcześniej nagrzać piekarnik do 200 st. C i natłuścić lekko blachę olejem rozprowadzonym na pędzelku. Bułeczki układać w znacznej odległości od siebie, by się nie zrosły ze sobą podczas pieczenia. Posmarować wierzch bułeczek białkiem i posypać czarnuszką lub sezamem. Wstawić blachę z pieczywem na 12-15 min. do gorącego piekarnika i piec, aż się zrumienią. Wtedy to wyjąć blachę i zsunąć bułki łopatką kuchenną na tacę. Jak ostygną, można je przekroić i smarować masłem lub serkami.