Sposób przygotowania:
Bułeczki z przedziałkiem
W misce przygotowujemy zaczyn z drożdży, 2 łyżek letniego mleka, 1 łyżki mąki i 1 łyżeczki cukru. Rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia. W innej większej misce mąkę wymieszać z solą, dodać roztrzepane jajko, miękkie masło, letnie mleko, wodę i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać trochę mąkę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagnieść ciasto i uformować 10 bułeczek.Ułożyć je na blaszce podsypanej mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu tępą stroną noża zrobić przedziałek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni bez termoobiegu i piec 12-15 minut. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, lekko chrupiące. Gdy ostygną robią się mięciutkie. Przepis pochodzi z blogu Margarytki.
zbysiowa