aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Bułeczki z przedziałkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszne domowe bułeczki, najlepsze są pierwszego dnia, zaraz po upieczeniu miękną i są pyszne. Polecam.

Bułeczki z przedziałkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z przedziałkiem

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z przedziałkiem
W misce przygotowujemy zaczyn z drożdży, 2 łyżek letniego mleka, 1 łyżki mąki i 1 łyżeczki cukru. Rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia. W innej większej misce mąkę wymieszać z solą, dodać roztrzepane jajko, miękkie masło, letnie mleko, wodę i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać trochę mąkę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagnieść ciasto i uformować 10 bułeczek.Ułożyć je na blaszce podsypanej mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu tępą stroną noża zrobić przedziałek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni bez termoobiegu i piec 12-15 minut. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, lekko chrupiące. Gdy ostygną robią się mięciutkie. Przepis pochodzi z blogu Margarytki.
Bułeczki z przedziałkiem
przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyorsniecia.
Bułeczki z przedziałkiem
do miski wkaldamy skladniki na ciasto, dodajemy masło
Bułeczki z przedziałkiem
wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrosniecia
Bułeczki z przedziałkiem
formujemy bułeczki- mi wyszło 10 kuleczek