Sposób przygotowania:
Bułeczki z suszonymi pomidorami i serem
Z drożdży, 2 łyżeczek mąki i łyżeczki cukru rozmieszać rozczyn dodając ok. 2-3 łyżki ciepłego (nie gorącego!!!) mleka, wymieszać i odstawić, aż zacznie "pracować". Cebulę i czosnek posiekać drobno, podsmażyć na oleju, aby lekko zmiękły. Odstawić i wymieszać z pokrojonymi pomidorami. Mąkę dodać do miski, dodać rozczyn, oregano, sól, cebulę z czosnkiem i pomidorami. Stopniowo dolewać mleko i wodę, zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić, aby podwoiło swoją objętość - ok. 1 - 1,5 godz. Ciasto po tym czasie wyrobić raz jeszcze podzielić na małe części, formować, aby powstały małe bułeczki. Ułożyć ja na papierze do pieczenia na blasze. Wyszło mi 10 małych bułeczek. Odstawić do wyrośnięcia na ok., 30 min. Posmarować żółtkiem rozmieszanym ze śmietanką i posypać serem. Piec ok. 30min w 190st. C.