SUPERPRZEPIS

Bulion szafranowy z ravioli

  • Etna
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Bulion szafranowy z ravioli

Bardzo wykwintna i smaczna zupa

Składniki:

Bulion szafranowy z ravioli

 

Sposób przygotowania:

Bulion szafranowy z ravioli
Z mąki, soli, jajka, oleju oraz 1-2 łyżek zimnej wody zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Szpinak rozmroź i mocno odciśnij. Wymieszaj z serkiem ricotta, dopraw do smaku solą i pieprzem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do masy serowej. Dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie porcje. Na stolnicy oproszonej mąką rozwałkuj ciasto na dwa cienkie prostokątne placki. Na jeden placek wyłóż porcje farszu, pozostawiając 8-centy metrowe odstępy. Te wolne
przestrzenie posmaruj wodą. Przykryj drugim plackiem, dociśnij dookoła farszu i powykrawaj ravioli. Włoszczyznę oczyść, umyj i drobniutko pokrój. W garnku mocno podgrzej bulion drobiowy (może być z kostki). Włóż włoszczyznę, wsyp szafran, zamieszaj i gotuj ok. 5
minut. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóż ravioli, delikatnie zamieszaj i gotuj ok. 5 minut. Gdy wypłyną, wyjmij Je łyżką cedzakową, dokładnie osącz na durszlaku i wyłóż na 4 głębokie talerze. Zalej gorącym bulionem i obficie posyp natką pietruszki.