edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Gryczanki z łopatką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis poleciła mi koleżanka, zmieniłam w nim tylko rodzaj mięsa...

Gryczanki z łopatką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gryczanki z łopatką

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta – tylko do obtaczania
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Gryczanki z łopatką
Ja ugotowałam kaszę gryczaną na sypko biorąc 1,5 szklanki suchej kaszy i 3 szklanki wody. Taka ilość w zupełności wystarczyła na dodanie do mięsa oraz jako dodatek do obiadu na dwie głodne osoby. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Przestudzić. Mięso mielone jeszcze raz zmielić razem z zeszkloną cebulą i ugotowaną, przestudzoną kaszą gryczaną. Do masy dodać jajko, sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie wyrobić. Z masy, wilgotnymi dłońmi, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w bułce tartej. Kuleczki smażyć w głębokim tłuszczu na rumiano. Osączać na papierowym ręczniku. Ja smażyłam w mniejszej ilości oleju, odwracając aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam z pomidorowym sporządzonym według przepisu: https://gotujmy.pl/prosty-sos-pomidorowy---wersja-podstawow,przepisy-sosy-przepis,136022.html
Gryczanki z łopatką
Ugotowana kasza, zeszklona cebula, powtórnie mielone mięso i masa gotowa do wymieszania.
Gryczanki z łopatką
Z masy, wilgotnymi dłońmi, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w bułce tartej.
Gryczanki z łopatką
Kuleczki smażyć w głębokim tłuszczu na rumiano....