Sposób przygotowania:
Gryczanki z łopatką
Ja ugotowałam kaszę gryczaną na sypko biorąc 1,5 szklanki suchej kaszy i 3 szklanki wody. Taka ilość w zupełności wystarczyła na dodanie do mięsa oraz jako dodatek do obiadu na dwie głodne osoby. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Przestudzić. Mięso mielone jeszcze raz zmielić razem z zeszkloną cebulą i ugotowaną, przestudzoną kaszą gryczaną. Do masy dodać jajko, sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie wyrobić. Z masy, wilgotnymi dłońmi, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w bułce tartej. Kuleczki smażyć w głębokim tłuszczu na rumiano. Osączać na papierowym ręczniku. Ja smażyłam w mniejszej ilości oleju, odwracając aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam z pomidorowym sporządzonym według przepisu: https://gotujmy.pl/prosty-sos-pomidorowy---wersja-podstawow,przepisy-sosy-przepis,136022.html
jaNina