Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Kotlety "gryczanki"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kotlety mielone trochę inne o ulepszonym smaku.

Kotlety "gryczanki" Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety "gryczanki"

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety "gryczanki"
Mięso mielone przekładamy do naczynia. Obieramy cebulę i czosnek, blendujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajko oraz przyprawy. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy ręką masę tak by stała się dość gęsta i odchodziła od ręki. Jeżeli mimo długiego masowania mięsa jest ono zbyt rzadkie można dodać odrobinę bułki tartej. Z wyrobionego mięsa formujemy 12 owalnych, kształtnych kotlecików. Obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Podajemy jak zwykłe mielone z ziemniakami i surówką.
Kotlety "gryczanki"
Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek oraz przyprawy i mieszamy
Kotlety "gryczanki"
Dodajemy ugotowana kasze gryczana i dokładnie wyrabiamy
Kotlety "gryczanki"
Z wyrobionej masy formujemy kotleciki i smażymy na brązowy kolor.