anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Bułki na jogurcie greckim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Samodzielnie upieczone bułki smakują dużo lepiej niż kupione w najlepszej piekarni.

Bułki na jogurcie greckim

Składniki:

Bułki na jogurcie greckim

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki na jogurcie greckim
Należy zacząć od przygotowania rozczynu, a gdy zacznie rosnąć, dodać go do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Można to zrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Przykryć ciasto lniana ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 12 równych kawałków, a z nich uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C, przez 18-20 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.