Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam piec bułeczki, może dlatego, że wychodzą mi tak pyszne, a nie ma co ukrywać, że domowe są najlepsze i są zjadane co do ostatniego okruszka. Ciągle wymyślam różne wersje. Tym razem upiekłam niezwykle puszyste bułeczki pszenno - krupczatkowe.

Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem

Składniki:

Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem

Rozczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, następnie dodajemy sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.

4. Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy sezamem. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 bułek.