Sposób przygotowania:
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, następnie dodajemy sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.
4. Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy sezamem. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 bułek.
2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, następnie dodajemy sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.
4. Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy sezamem. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 bułek.