Sonduli

Sonduli

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Bułki specjałki z boczkiem i serkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułeczki robi się bardzo szybko są pysznie mięciutkie i nie czuć ani proszku ani sody.

Bułki specjałki z boczkiem i serkiem

Składniki:

Bułki specjałki z boczkiem i serkiem

 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej +- 2 łyżki do podsypania
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 120 g masła
  • 1 szklanka maślanki (250 ml)
  • 1 jajko
  • 50 g wędzonego boczku
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki startego żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Bułki specjałki z boczkiem i serkiem
W jednej misce połączyć składniki suche oraz ser, drobno pokrojony boczek i posiekany szczypiorek. W drugiej misce wymieszać maślankę z roztrzepanym jajkiem i stopionym oraz ostudzonym masłem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką, a potem wyrobić ręką podsypując lekko mąką żeby mniej się kleiły. (Ja wyrobiłam w malakserze a potem też na moment na blat i zagniotłam parę razy porządnie) Uformować 10 niewielkich okrągłych bułeczek, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 220 st.C przez 17-20 minut. Bez termoobiegu