SUPERPRZEPIS

Bułki z cukinią

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bułki z cukinią Więcej zdjęć (2)

Wyjątkowy urodzaj u mnie w tym roku na cukinie i dlatego każdego dnia pojawia się coś z cukinią w roli głównej.

Składniki:

Bułki z cukinią

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki z cukinią

ETAP 1:

Bułki z cukinią
Ciasto jest dosyć gęste ale przy wyrastaniu staje się luźniejsze.

Cukinie zetrzeć razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami i lekko odcisnąć. Margarynę stopić i przestudzić.

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać przesianą mąkę oraz przyprawy, wbić jajka i wlać płynną margarynę, wymieszać i na koniec dodać cukinię.

ETAP 2:

Bułki z cukinią
Ciasto podzielić na porcje i uformować bułki

Zagnieść ciasto i wyrabiać je kilka minut ja robiłam wszystko robotem z końcówka haka.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia i po wyrośnięciu uformować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi, ponownie bułeczki odstawić do podrośnięcia.

Piec w temp. 180 st około 25 minut.