Sposób przygotowania:
Bułki z wędliną i prażoną cebulką
Tak jak zawsze robię drożdże należy rozetrzeć z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Do drożdży wlać wodę, mleko, olej i dodać sól i wymieszać. Plastry wędliny z indyka pokroić w paseczki a potem posiekać. Do płynnych składników wsypać prażoną cebulkę i pokrojoną wędlinę i wymieszać ciasto używając drewnianej łyżki.
Następnie ciasto wyrobić ręką, po czym je oprószyć delikatnie mąką. Ciasto w misce zakryć ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gotowe ciasto znowu wyrobić, podzielić na tyle kawałków ile i jakiej wielkości mają być bułki ( u mnie wyszło 16 ). Każdy kawałek ciasta uformować w rulony i uformować bułki tworząc węzeł lub w inny sposób. Tak przygotowane bułki układać na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Bułki spryskać wodą i posypać słonecznikiem po czym zostawić bułki do wyrośnięcia. Gdy wyrosną blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni ( mój piekarnik mocno grzeje, dlatego nastawiam na 175 stopni. W przypadku słabego grzania piekarnika temperaturę można zwiększyć do 180-185 stopni ) i piec od 20 do 25 minut. Upieczone bułki oderwać od siebie gdy się skleją i wystudzić. Bułki można jeść z samym masłem ale super smakują z pomidorem i rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Następnie ciasto wyrobić ręką, po czym je oprószyć delikatnie mąką. Ciasto w misce zakryć ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gotowe ciasto znowu wyrobić, podzielić na tyle kawałków ile i jakiej wielkości mają być bułki ( u mnie wyszło 16 ). Każdy kawałek ciasta uformować w rulony i uformować bułki tworząc węzeł lub w inny sposób. Tak przygotowane bułki układać na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Bułki spryskać wodą i posypać słonecznikiem po czym zostawić bułki do wyrośnięcia. Gdy wyrosną blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni ( mój piekarnik mocno grzeje, dlatego nastawiam na 175 stopni. W przypadku słabego grzania piekarnika temperaturę można zwiększyć do 180-185 stopni ) i piec od 20 do 25 minut. Upieczone bułki oderwać od siebie gdy się skleją i wystudzić. Bułki można jeść z samym masłem ale super smakują z pomidorem i rzeżuchą lub szczypiorkiem.
zbysiowa
Netka
No ale te też na pewno są super :)
edytaha
Z boczkiem będą następnym razem, Ewcia na pewno nie odpuści i upiecze :)
zewa
gusia1000