renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 441]

Bułki z dynią i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne aromatyczne od dodatku miodu i lekko wilgotne od dodatku dyni bułeczki śniadaniowe. Polecam!!!

Bułki z dynią i miodem

Składniki:

Bułki z dynią i miodem

 

Sposób przygotowania:

Bułki z dynią i miodem

Etap 1

Bułki z dynią i miodem
Dynię należy drobno zetrzeć lub rozdrobnić.

Dynię należy drobno zetrzeć lub rozdrobnić.

Etap 2

Bułki z dynią i miodem
Gdy będzie widać ze drożdże zaczynają "pracować" dodać dynię.

Na początek drożdże należy rozpuścić z jedną łyżeczką cukru i 20 ml ciepłego mleka. Gdy będzie widać ze drożdże zaczynają "pracować" dodać dynię.

Etap 3

Bułki z dynią i miodem
Wyrobić ciasto tak aby było geste i elastyczne i przełożyc do czystej miski wysmarowanej olejem.

Mąkę pszenną i orkiszową wymieszać razem z solą. Do mąk i soli dodać mieszankę drożdży i dyni, a także jedno jajko. Następnie dodać dodać miód i rozpuszczone masło, a na koniec wlać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto.

Etap 4

Bułki z dynią i miodem
Ciasto trzeba pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ciasto trzeba pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, miskę należy nakryć czystą ściereczką lub folią spożywczą.

Etap 5

Bułki z dynią i miodem
Piec ok. 20-30 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy wyłożyć je na stolnicę, lekko wyrobić, podzielić na ok. 16 części, formować bułeczki. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem (drugie jajko ze składników).
Piec ok. 20-30 minut w 200 stopniach Celsjusza.