Sposób przygotowania:
Bułki z dynią i miodemEtap 1
Dynię należy drobno zetrzeć lub rozdrobnić.
Etap 2
Na początek drożdże należy rozpuścić z jedną łyżeczką cukru i 20 ml ciepłego mleka. Gdy będzie widać ze drożdże zaczynają "pracować" dodać dynię.
Etap 3
Mąkę pszenną i orkiszową wymieszać razem z solą. Do mąk i soli dodać mieszankę drożdży i dyni, a także jedno jajko. Następnie dodać dodać miód i rozpuszczone masło, a na koniec wlać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto.
Etap 4
Ciasto trzeba pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, miskę należy nakryć czystą ściereczką lub folią spożywczą.
Etap 5
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy wyłożyć je na stolnicę, lekko wyrobić, podzielić na ok. 16 części, formować bułeczki. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem (drugie jajko ze składników).
Piec ok. 20-30 minut w 200 stopniach Celsjusza.