Sposób przygotowania:
Bułki z ziarnami
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Obie mąki wymieszać z ziarnami, dodając rozmieszane drożdże, sól i olej, wymieszać.
Następnie wlać wodę, zagnieść ciasto ręcznie wyrabiać przez 7 minut lub mikserem z hakiem 5 minut
Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie dosypywać mąki.
Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po tym czasie z podzielonego ciasta na 2 części uformować dwa wałki lekko spłaszczyć i ciąć na trójkąty. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
Mąkę żytnią wymieszać z wodą tak przygotowaną mieszanką posmarować bułki i posypać ziarnami.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.C przez około 30 minut.
Bułek wyszło 12 szt.
Następnie wlać wodę, zagnieść ciasto ręcznie wyrabiać przez 7 minut lub mikserem z hakiem 5 minut
Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie dosypywać mąki.
Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po tym czasie z podzielonego ciasta na 2 części uformować dwa wałki lekko spłaszczyć i ciąć na trójkąty. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
Mąkę żytnią wymieszać z wodą tak przygotowaną mieszanką posmarować bułki i posypać ziarnami.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.C przez około 30 minut.
Bułek wyszło 12 szt.
biedroneczki
lukrowanepierniczki