Sposób przygotowania:
Bułki z ziarnami
90 ml mleka podgrzać. W miseczce rozkruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Tak przygotowane zostawić w ciepłym miejscu na około 5 minut, by podrosły. W osobnej miseczce wymieszać przesiane mąki z solą, miodem, oliwą, wodą i ziarnami. Do wymieszanych dodać zaczyn i wymieszać. Na stolnicy wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać mąką. Zarobione uformować w kulę i przełożyć ponownie do miseczki przykrytej wilgotną ściereczką na około 50 minut by podrosło. Po tym czasie wyrobić lekko jeszcze raz ciasto i formować bułki. Każdą posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać ziarnami wedle uznania. Pozostawić na blasze w ciepłym miejscu na 20 - 30 minut. Po tym czasie wstawić je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 - 20 minut, aż się zarumienią.