Sposób przygotowania:
Burger z plackiem ziemniaczanymKrok 1
Do misy pokruszyłam drożdże,wsypałam make, cukier i wlałam ciepłe mleko. Roztrzepałam trzepaczką, powstała zawiesina zostawiłam ja na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Odmierzyłam mąkę pszenną i orkiszową, zrobiłam dołek i wlałam oliwę z oliwek oraz miód i sól. Dodałam wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobiłam ciasto( koło 15 minut) i zostawiłam przykryte ściereczką na godzinę.
Po godzinie odgazowałam ciasto, rozwałkowałam je i przyłożyłam miseczkę wycinając bułki. Wyszło mi 5 szt bo robiłam duże, jednak zdecydowanie lepiej zrobić mniejsze i wyjdzie wtedy 8 szt.
Każdą bułeczkę kładłam na talerzyk z mokrą ściereczką na 2-5 sekund po czym przekładałam do miseczki ze słonecznikiem i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki nakłułam patyczkiem i opryskałam wodą.
Zostawiłam je na godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po godzinie wstawiłam bułeczki do pieca, na dno wstawiłam naczynie z wodą i piekłam 10 minut. Wyjęłam po 10 minutach bułki , spryskałam je wodą i znowu do pieca.
Po upieczeniu znów spryskałam je wodą.Razem pieczemy 20 minut w 200 stopniach.Bułki rewelacja wyszły smaczne i delikatne.
Krok 3
Ziemniaki starłam na drobnych oczkach, dodałam jajo,sól i pieprz. Smażyłam na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Krok 4
Upieczona bułeczkę przekroić na pół prawie do samego końca. Smarujemy sosami jaki lubicie obydwie połówki.
Kładziemy surówkę, placka ziemniaczanego na to ogórek ,pomidor i szczypiorek. Zakrywamy druga połówka bułeczki i mamy pysznego burgera z plackiem.
SylaUla
lalunia
Magdalena88
lalunia
Dziękuję,miło mi. Lubie robić coś nowego coś co by się zjadło ze smakiem .