lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Burger z plackiem ziemniaczanym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Naszła mnie ochota na burgery, jednak zaskoczę was bo to nie będą mięsne burgery, tylko z plackiem ziemniaczanym.

Burger z plackiem ziemniaczanym Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Burger z plackiem ziemniaczanym

Składniki na rozczyn:

 

  • mleko ciepłe pół szklanki

 

  • cukier 1 łyżka

 

  • maka pszenna 4 łyżki

Składniki na buły:

 

  • mąka orkiszowa tym 180 300 g

 

 

 

 

  • woda ciepła 1 szklanka pełna

Dodatkowo:

  • słonecznik

 

 

  • talerzyk

 

  • mokra ściereczka

Sałatka:

  • kapusta biała 300 g

 

 

  • sól pół łyżeczki

 

  • cukier 2 łyżeczki

 

  • koperek ze słoiczka 1 łyżeczka

 

Składniki na placki ziemniaczane:

 

 

  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Burger z plackiem ziemniaczanym

Krok 1

Do misy pokruszyłam drożdże,wsypałam make, cukier i wlałam ciepłe mleko. Roztrzepałam trzepaczką, powstała zawiesina zostawiłam ja na 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Odmierzyłam mąkę pszenną i orkiszową, zrobiłam dołek i wlałam oliwę z oliwek oraz miód i sól. Dodałam wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobiłam ciasto( koło 15 minut) i zostawiłam przykryte ściereczką na godzinę.

Po godzinie odgazowałam ciasto, rozwałkowałam je i przyłożyłam miseczkę wycinając bułki. Wyszło mi 5 szt bo robiłam duże, jednak zdecydowanie lepiej zrobić mniejsze i wyjdzie wtedy 8 szt.

Każdą bułeczkę kładłam na talerzyk z mokrą ściereczką na 2-5 sekund po czym przekładałam do miseczki ze słonecznikiem i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki nakłułam patyczkiem i opryskałam wodą.

Zostawiłam je na godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po godzinie wstawiłam bułeczki do pieca, na dno wstawiłam naczynie z wodą i piekłam 10 minut. Wyjęłam po 10 minutach bułki , spryskałam je wodą i znowu do pieca.

Po upieczeniu znów spryskałam je wodą.Razem pieczemy 20 minut w 200 stopniach.Bułki rewelacja wyszły smaczne i delikatne.

Krok 3

Ziemniaki starłam na drobnych oczkach, dodałam jajo,sól i pieprz. Smażyłam na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Krok 4

Upieczona bułeczkę przekroić na pół prawie do samego końca. Smarujemy sosami jaki lubicie obydwie połówki.

Kładziemy surówkę, placka ziemniaczanego na to ogórek ,pomidor i szczypiorek. Zakrywamy druga połówka bułeczki i mamy pysznego burgera z plackiem.

Burger z plackiem ziemniaczanym
Do misy pokruszyłam drożdże,wsypałam make, cukier i wlałam ciepłe mleko
Burger z plackiem ziemniaczanym
Odmierzyłam mąkę pszenną i orkiszową, zrobiłam dołek i wlałam oliwę z oliwek oraz miód i sól.
Burger z plackiem ziemniaczanym
Dodałam wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę.
Burger z plackiem ziemniaczanym
Wyrobiłam ciasto( koło 15 minut) i zostawiłam przykryte ściereczką na godzinę.
Burger z plackiem ziemniaczanym
Po godzinie odgazowałam ciasto, rozwałkowałam je i przyłożyłam miseczkę wycinając bułki.
Burger z plackiem ziemniaczanym
Każdą bułeczkę kładłam na talerzyk z mokrą ściereczką na 2-5 sekund .
Burger z plackiem ziemniaczanym
Bułeczki przekładałam do miseczki ze słonecznikiem
Burger z plackiem ziemniaczanym
Bułeczki nakłułam patyczkiem i opryskałam wodą. Zostawiłam je na godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Tagi:

danie