Sposób przygotowania:
Buraki nadziewane jabłkami zapiekane
Rodzynki przepłukać i osączyć. Buraki umyć, ugotować, ostudzić, obrać i wydrążyć. Wnętrza buraków posypać solą i pieprzem. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny, dodać miód i szczyptę cynamonu, wymieszać. Dodać ryż, 1 łyżkę masła, rodzynki, wymieszać, napełnić tym farszem buraki. Piekarnik rozgrzać do 160stopni. Miąższ z buraków pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła, wyłożyć miąższem z buraków, ustawić nadziane buraki, skropić bulionem. Śmietanę wymieszać z orzechami, na każdym buraku ułożyć czapeczkę ze śmietany. Buraki wstawić do piekarnika i zapiekać 20minut.