mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Burito meksykańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, rozgrzewające danie z meksykańskiej kuchni:) Moja rodzina uwielbia takie smaki:)

Burito meksykańskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Burito meksykańskie

 

  • 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
  • 1 kostka wołowa
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 średnie cebule
  • 1 (pół litrowy) słoik przecieru pomidorowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • papryczka czerwona chili
  • papryczka zielona chili
  • 2 łyżki kremu z suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • pęczek natki pietruszki
  • placki tortilla do podania
  • ulubiony sos do podania

Sposób przygotowania:

Burito meksykańskie
Na głębokiej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno posiekane cebule, podsmażam kilka minut do lekkiego zrumienienia. Dodaję mięso mielone i rozkruszoną kostkę wołową. Smażę kilka minut ciągle mieszając. Dodaję pokrojone drobno papryczki chili czerwoną i zieloną bez pestek. Dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki i rodzynki, mieszam. Doprawiam do smaku kuminem, kolendrą, pieprzem i cynamonem. Następnie wlewam przecier pomidorowy, duszę 10-15 minut, aż zgęstnieje całość. Dodaję osączoną kukurydzę i fasolkę z puszki, mieszam. Dodaję krem z suszonych pomidorów do smaku. Gotuję jeszcze ok. 10 minut. Gorącym sosem napełniam podgrzane (ciepłe) placki tortilli lub naleśników. Podaję od razu na gorąco z ulubionymi sosami.
Burito meksykańskie
Do podsmażonego mięsa z cebulą dodaję posiekane papryczki
Burito meksykańskie
Do zawartości na patelnię dodaję posiekaną natkę pietruszki
Burito meksykańskie
Pod koniec duszenia dodaję kukurydzę i fasolkę czerwoną
Burito meksykańskie
Dodaję także przecier pomidorowy, farszem napełniam placki tortilli