czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Burito meksykańskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, aczkolwiek dość kaloryczne danie kuchni meksykańskiej. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa;))

Burito meksykańskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Burito meksykańskie

 

 

  • Farsz:
  • 500g mielonej wołowiny,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • cebula,
  • puszka pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka przyprawy do Burito,
  • 1/3 szklanki wody,
  • sól, pieprz,
  • szklanka startego sera,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Burito meksykańskie
1. Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza. 2. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, dusić około 5 minut. Następnie dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojone pomidory wraz z zalewą. Podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do Burito. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Na środek tortilli nakładać farsz, składać jak kopertę. Układać w naczyniu żaroodpornym złączeniem do dołu, posypać startym serem. Piec około 15 minut w temp. 200st.
Burito meksykańskie
na patelni przygotowujemy farsz, dusić 15 minut
Burito meksykańskie
na środek tortilli nakłaac farsz, składać
Burito meksykańskie
Tortille składać jak kopertę, ułożyć w naczyniu
Burito meksykańskie
Burito posypać startym serem, piec 15 minut