Dido

Dido

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Całkiem nie zły pieróg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To bardzo pożywne danie, które morze zainspirować do dalszych doświadczań na pierogach. Smacznego!

Całkiem nie zły pieróg

Składniki:

Całkiem nie zły pieróg

 

  • Składniki na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego ( ja wybrałam wieprzowo- wołowe)
  • 1 średnia cebula ( czerwona)
  • seler naciowy (2 łodygi)
  • paczka mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Całkiem nie zły pieróg
Zaczynamy od robienia farszu.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulkę gdy cebulka trochę się zeszkli to dodajemy seler naciowy i podsmażamy. 2 ząbki czosnku drobno siekamy i wrzucamy na patelnie następnie dodajemy mięso mielone które musimy rozdrobnić widelcem. Do mięsa dodajmy drobno posiekaną papryczkę. Wszystko teraz podsmażamy około 5 minut.Na koniec przyprawiamy i dodajemy mozzarelle którą rwiemy w palcach na drobne kawałki mieszamy i odstawiamy do studzenia. Z podanych składników na pieroga zagniatamy ciasto. Gdy wyrobimy już cisto to musimy je rozwałkować na grubość około 1 cm. Z placka wycinamy koła ( moje były duże i wyszło mi ich 7). Krążki napełniamy farszem i zlepiamy pierożki.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pierogi z obu stron na złocisty kolor. Układamy je w żaroodpornym naczyniu. Sos zaczynamy od podgrzania w jednym garnku mleka a w drugim roztopimy masło. Do masła dodajemy mąkę całość podgrzewamy gdzieś około 2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy gorące mleko. Cały czas mieszamy za pomocą trzepaczki. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy oraz sery. Na pirogi wylewamy sos a resztę farszu jaki nam został polewamy danie.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut w 180 C.