capricorn

capricorn

Kucharz
[Przepisów: 4]

Calzone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi wychodzą raczej duże

Calzone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Calzone

 

 

  • Farsz:
  • 70 dkg cebuli
  • 1 kg kiełbasy (wg uznania ja miałam drobiową)
  • 2 duże papryki
  • 2 mozzarelle
  • żółty potarty ser

 

  • Sos:
  • koncentrat pomidorowy
  • 2-3 łyżki keczupu
  • cukier, pieprz, bazylia, oregano
  • 2-3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Calzone
Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłym mlekiem, wymieszać z około 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn, wymieszać i zagnieść ciasto, dodać oliwę i ponownie zagnieść. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, podsmażyć cebulę, paprykę i kiełbasę.Koncentrat i keczup wymieszać razem z przyprawami i czosnkiem.Gdy ciasto już wyrośnie podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć sos (dosyć grubo), farsz, potarty żółty ser i mozzarelle, zostawiając około 1cm wolnego od brzegu. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, nie ma konieczności pozostawiania do wyrośnięcia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni
Calzone
Etap 1